plastikabezpieczenstwo

Czy plastikowe opakowania są dla nas bezpieczne?

Z plastikiem każdy z nas ma do czynienia codziennie. Z tworzyw sztucznych wykonane są opakowania spożywcze (folie, worki, kartony na napoje), ale też butelki i pojemniki na chemię gospodarczą, zabawki, elementy sprzętu RTV-AGD i wiele innych. Czy wszystkie plastikowe opakowania możemy wykorzystywać do przechowywania żywności? Czy są takie rodzaje plastiku, których powinniśmy szczególnie unikać? Warto poznać plastik nieco bliżej.

Czy każdy plastik jest niebezpieczny dla zdrowia?

Często mówi się, że coraz większa liczba tworzyw sztucznych, z których korzystamy każdego dnia ma niszczący wpływ na środowisko naturalne. Plastik może być również niebezpieczny dla zdrowia. Okazuje się, że plastik plastikowi nierówny i na rynku są opakowania (przede wszystkim wykorzystywane w branży spożywczej), z których możemy korzystać bez przeszkód. Są też niestety takie, który bezwzględnie powinniśmy unikać.

Symbole plastiku

Opakowania z niektórych rodzajów plastiku będą przydatne do przechowywania napojów, w innych będziemy mogli bez ograniczeń przechowywać zimne i ciepłe posiłki, a nawet je mrozić czy podgrzewać w mikrofalówce. Warto poznać podstawowe symbole tworzyw sztucznych, by z łatwością odczytywać, które i jak wykorzystywać w codziennym życiu.

plastikowepojemnikiNajpopularniejszym symbolem jest PET-01 (politereftalan etylenu), który znajdziemy na butelkach na wodę i napoje. Butelki powinniśmy zawsze wyrzucać do odpowiednich pojemników na tworzywa sztuczne, gdyż bez problemu poddają się recyklingowi. Można z nich wytworzyć m.in. granulat do produkcji bluz i kurtek z polaru!
 
Jednym z najbezpieczniejszych rodzajów plastiku jest HDPE-02 (polietylen o dużej gęstości), wykorzystywany do produkcji opakowań i pudełek na żywność. Można wykorzystywać go wielokrotnie, poddając procesom recyklingu.

Kolejnym bezpiecznym plastikiem jest PP-05 (polipropylen), tworzący z HDPE-02 grupę najbezpieczniejszych tworzyw, wykorzystywanych do przechowywania artykułów spożywczych.

Nieco mniej bezpieczny jest LDPE-04 (polietylen niskiej gęstości). Ten symbol odkryjecie na niektórych opakowaniach spożywczych, można go też powtórnie wykorzystywać. Lepiej korzystać z niego rzadziej niż z 02 i 05.

Plastiki oznaczone symbolami: PVC-03 (polichlorek winylu) i PS-06 (polistyren, czyli popularny styropian) mogą być toksyczne i nie powinny być stosowane do ochrony żywności!

Szczególnie niebezpieczne są plastiki z grupy 07. Wiele z nich jest bardzo toksycznych (część z nich zawiera niebezpieczny dla układu nerwowego człowieka związek BPA, czyli bisfenol A), a co więcej, nie nadają się do powtórnego wykorzystania.

Opakowania z plastiku na dobre zadomowiły się w gospodarstwach domowych. Mając świadomość tego, że kuchenne akcesoria są wykonywane z różnych rodzajów tego tworzywa, warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z umieszczonymi na nich symbolami, które zdradzą nam czy są one bezpieczne dla zdrowia.